Harrie Jansen

Ga naar: navigatie, zoeken
Harrie Jansen
Harrie Jansen als profrenner in 1972
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 25 januari 1947
Geboorteplaats Amsterdam, Nederland
Sportieve informatie
Discipline(s) Weg
Ploegen
1969
1970 - 1971
1972
1973
Batavus-Continental-Alcina
Sonolor-Lejeune
Rokado (West-Duitsland)
Ha-Ro (West-Duitsland)
Portaal    Wielersport

Harrie Jansen (Amsterdam, 25 januari 1947) is een voormalig Nederlands wielrenner en sportverslaggever.

Harrie is de middelste van drie fietsende broers. De oudste Jan Jansen, niet te verwarren met Jan Janssen en de jongste broer, André Jansen, waren beiden eveneens getalenteerde wielrenners. Jan en Harrie deden in 1968 mee aan de Olympische Spelen in Mexico-Stad. Harrie Jansen eindigde in de wegwedstrijd op de 24e plaats. Hij was beroepsrenner van 1969 tot 1973.

Na zijn wielercarrière was Jansen jarenlang wielerverslaggever bij NOS-Langs de Lijn. Hij stond voor de onmogelijke opgave de verongelukte Theo Koomen te doen vergeten, maar met zijn kennis van zaken en enthousiasme werd hij toch een bekend reporter. Eén van de hoogtepunten van zijn radiowerk was het commentaar (met overslaande stem) bij de wereldtitel van Joop Zoetemelk in 1985. Daarna werd Jansen PR-man bij PDM en later bij de ploegen van Jan Raas.

Palmares amateurs

  • 1967: 1e in Ronde van Zuid-Holland
  • 1967: 1e in Ster van Zwolle
  • 1968: 1e in Ronde van Noord-Holland
  • 1968: 1e proloog Olympia's Tour

Palmares profs

  • 1969: 1e in Ronde van Noord-Holland
  • 1969: 1e in Keulen (Köln)
  • 1969: 1e in Nurbrecht
  • 1970: 1e in Tom Simpson Memorial
  • 1971: 1e in Obbicht
  • 1972: 1e in Köln - Schuld - Frechen