Peter Pontiac

Ga naar: navigatie, zoeken
Foto: Frank van Oortmerssen
Peter Pontiac signeert tijdens de Stripbeurs te Utrecht

Peter Pontiac, echte naam Peter J.G. Pollmann (Beverwijk, 28 april 1951Amsterdam, 20 januari 2015[1]) was een Nederlands illustrator en striptekenaar. Hij tekende undergroundstrips, posters en platenhoezen.

Publicaties

Zijn werk werd regelmatig gepubliceerd in Aloha, Muziek Expres, Tante Leny presenteert!, RFP illustraties, Modern Papier, Gummi, El-Vibora, Anarchy comics, OOR, NRC Handelsblad en de Volkskrant. Hij tekende onder meer een aantal pagina's voor de retrospectieve tentoonstellingscatalogus van Willem de Ridder. De Ridder noemde hem een 'briljante tekenaar'. In de jaren negentig werd de reeks Pontiac Review opgezet, waarin al het werk van Pontiac heruitgegeven wordt. De boeken bevatten zowel strips als illustratiewerk. Tot aan zijn dood in 2015 zijn er zeven delen verschenen. Ook werd zijn enige volledige stripalbum Requiem Fortissimo opnieuw uitgegeven.

Persoonlijk

Pollmanns vader Josef was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de Waffen-SS en oorlogsverslaggever aan het Oostfront. Deze Pollmann-senior verdween in 1978 spoorloos in de Daaibooibaai op Curaçao. Pontiac verhaalt zijn familiegeschiedenis in de Kraut biografiek die in 2000 verscheen bij Podium.[2]

Tussen zijn 18e en 33e jaar was Pontiac gebruiker van heroïne. In 2010 kreeg hij te horen dat hij Hepatitis C had, waarschijnlijk opgelopen door het gebruik van vuile naalden in de tijd dat hij verslaafd was. Ook kreeg hij levercirrose. In 2014 werd de behandeling stopgezet.[3]

Pollmann was autodidact en werkte vele jaren in afzondering in een atelier. Tot aan zijn dood werkte hij thuis. Joost Pollmann, zijn broer, is als journalist en vertaler ook actief in de stripwereld.[4]

Tekenstijl

Muurschildering naar ontwerp van Pontiac van Louis de Vries

Pontiacs tekenwerk is geïnspireerd op undergroundcomics in het algemeen en het werk van Robert Crumb in het bijzonder. Hij maakte ook platenhoezen en was geïnteresseerd in rockmuziek. Zijn werk wordt vergeleken met dat van Jacques Tardi en Art Spiegelman. Pontiac was de huiskunstenaar van stripwinkel en expositieruimte Lambiek.

Lettering

Voor uitgeverij Oog & Blik verzorgde hij ook de handlettering van de Nederlandstalige edities van Maus en Crumbs Kafka.

Prijzen

Bibliografie

  • 1981 - Natural Jewboy (illustr.) (ISBN 90-70460-01-7)
  • 1990 - Requiem Fortissimo (ISBN 90 303 8941-9) (Oog & Blik)
  • 1990 t/m 1997 - Pontiac Review' (7 delen tot nu) (Oog & Blik)
  • 1993 - The making of sacred pin-ups (Griffioen)
  • 1994 - De luchtgitaar (illustr.) (Meulenhoff)
  • 1997 - Lost in the Lowlands (eigen beheer) - over een bezoek aan het Lowlands-festival samen met Typex
  • 1998 - De ketens van kitsch (ISBN 90-801-821-0-9)
  • 1998 - The Quick Brown Fax - met Typex (Lambiek)
  • 2000 - Kraut Biografiek' (Podium)
  • 2010 - illustraties bij Het potlood in de hand. Vijf gedichten uit de scheepskist van J. Slauerhoff
  • 2015 - "Styx - of: De Zesplankenkoorts" (Podium)

Externe link